Financiering en wetgeving
Als u een aanpassing nodig heeft in uw woning, zoals een toiletverhoger of een traplift, dan kunt u hier wellicht een vergoeding voor krijgen. Bijvoorbeeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet langdurige zorg. Waar u voor in aanmerking komt verschilt per situatie hieronder vind u hier meer uitleg over.
De blijvers lening
De blijvers lening is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en is bedoeld om een eigen huis levensloopbestendig te maken. De lening is er in twee vormen: een hypothecaire lening en een consumptief krediet. Deze lening is beschikbaar voor zowel woningeigenaars als huurders.
De blijvers lening wordt aangeboden door het SVn, samen met de gemeente of de provincie waar u woont. Elke gemeente of provincie stelt haar eigen voorwaarden op. Ook de maximale hoogte verschilt per gemeente en provincie. Bovendien doen niet alle gemeenten en provincies mee.
Kijk hier hoe dit voor uw woonplaats geregeld is: https://www.svn.nl/blijverslening
Als u bij de gemeente of provincie aanvraag heeft gedaan en deze is goedgekeurd kunt u bij het SVn de blijverslening aanvragen.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de WMO. Het is belangrijk om te weten dat de WMO verschilt per gemeente. De gemeente waarin je woont, bepaalt welke ondersteuning zij biedt en onder welke voorwaarden. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het zou kunnen dat de gemeente u om een eigen bijdrage vraagt. Het WMO-loket van uw gemeente kan u informatie geven over de WMO en u ook helpen met de aanvraag.
Voor aanpassingen zoals het plaatsen van een traplift kunt u in bepaalde gevallen ook een beroep doen op de WMO. Bij het WMO-loket van uw gemeente kunt u daar meer informatie over aanvragen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/wmo-2015
Persoonsgebonden budget (pgb)
Wilt u zelf een aannemer of klussenbedrijf inhuren? Dan kun je voor je woningaanpassing een persoonsgebonden budget aanvragen bij de gemeente. Vaak is een persoonsgebonden budget een bedrag per maand, maar voor woningaanpassingen is het een eenmalig bedrag.
Als de gemeente je persoonsgebonden budget-aanvraag goedkeurt, krijg je een brief met daarin het maximale budget. In die brief staat ook aan welke vereisten de woningaanpassing moet voldoen. Voldoet de aanpassing niet aan alle eisen? Dan moet je je persoonsgebonden budget, of een deel ervan, terugbetalen.
Kijk hier voor meer informatie over de persoonsgebonden budget: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgebonden-budget-pgb
Wet Langdurige Zorg-indicatie
De gemeente vergoedt ook aanpassingen voor mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, die de zorg thuis ontvangen. Voor Wlz-zorg betaalt u al een eigen bijdrage, deze verandert daardoor niet. https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/wonen/woningaanpassingen
U kunt natuurlijk ook buiten deze subsidies en wetten om zelfstandig u huis aanpassen om u prettiger en veiliger te voelen in uw eigen woning.
Als u een aanpassing nodig heeft in uw woning, zoals een toiletverhoger of een traplift, dan kunt u hier wellicht een vergoeding voor krijgen. Bijvoorbeeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet langdurige zorg. Waar u voor in aanmerking komt verschilt per situatie hieronder vind u hier meer uitleg over.
Blijvers lening |
WMO |
pgb |
Wlz-indicatie |
|
Wanneer komt u in aanmerking voor een lening of subsidie voor het aanpassen van uw woning? |
Dit verschilt per regio, zie ook het stuk over de blijvers lening. |
Als u niet meer zelfredzaam bent en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. |
Iedereen die extra zorg, hulp of begeleiding nodig heeft komt in principe in aanmerking voor een pgb. |
Als uw een Wlz-indicatie heeft kunt u via de Wlz een aanvraag doen voor een huisaanpassing. |
Hoe werkt deze regeling? |
Een lening die je maandelijks terugbetaald met een vast bedrag bestaande zowel uit aflossing als rente. |
Er wordt een plan opgesteld waarin staat welke ondersteuning je krijgt en hoe deze wordt uitgevoerd. |
Je bent zelf verantwoordelijk voor het inkopen van de benodigde zorg van de zorgverlening. |
De aanpassing wordt bekostigd vanuit de Wlz. U betaalt hier al een eigen bijdrage voor. |